20 dec 2012

Reštart – vyvetrajte si hlavu

Reštart

Existujú rôzne knihy o podnikaní. Ak si predstavíme našu hlavu ako miestnosť zo zavretými oknami a dverami, kde je vydýchaný vzduch, tak niektoré knihy pootvoria na chvíľu okno a vpustia trochu čerstvého vzduchu. Prinesú nové myšlienky a inšpirujú nás. Ale potom existujú knihy, ktoré otvoria všetky okná a dvere a spôsobia taký prievan, že vymenia kompletne všetok vzduch. A práve do tejto kategórie sa radí aj kniha Reštart od autorov Jasona Frieda a Davida Heinemeiera Hanssona.

Prvá vec, ktorú musím spomenúť pred tým, ako sa pustím do hodnotenia obsahu, je forma. A tentokrát skutočne stojí za zmienku. Je totiž napísaná a upravená naozaj skvelým spôsobom. Žiadne dlhé kapitoly plné balastu a „vaty“. Veľké písmená, krátke kapitoly (maximálne dve strany) a hlavne – vždy rovno k veci. Tiež tu nenájdete zložité výrazy a hromadu cudzích slov. Jednoducho, jasne a stručne, toť zlaté pravidlo tejto knihy.

A teraz sa už presunieme k tomu podstatnému – teda k obsahu.

Na nahrávke „Najneobyčajnejšie tajomstvo“ je táto zaujímavá pasáž:

Nie je to tak dávno, čo bolo robené v Londýne interview s Albertom Schweizerom, skvelým doktorom a držiteľom Nobelovej ceny. Reportér sa ho spýtal: “Doktor, v čom dnes ľudia chybujú?” Ten skvelý doktor sa na chvíľu odmlčal a potom povedal “Ľudia jednoducho nepremýšľajú.”

Práve to je podľa mňa na tejto knihe najlepšie – donúti Vás zamyslieť sa.

Dnes sme totiž v čase návodov. Na všetko je nejaký návod, príručka, osnova alebo aspoň všeobecne uznávaný názor. Už nejako automaticky uznávame niektoré veci ako správne, jednoducho preto, že väčšina ľudí ich tak robí. Ani sa pritom nezamýšľame nad tým, či by sa to dalo aj inak a či to tá väčšina robí vôbec správne.

Za všetky opisy vypovie jedna citácia z kapitoly „Na problém vydajte menej“:

Keď niečo nefunguje správne, je prirodzenou snahou vydať na problém viac. Teda viac ľudí, času a peňazí. Výsledkom je akurát zväčšenie problému. Správny smer je preto opačný: orežte to.

Prvá možnosť je tá prirodzená reakcia a druhá je tá správna. Už chápete, čo som myslel?

Niekedy jednoducho aj náš „zdravý rozum“ (teda to, čo sa zdá na prvý pohľad logické) nehovorí tak celkom pravdu – a to len preto, že máme už naučené určité spôsoby myslenia, tzv. „myšlienkové vzory“. Reštart ukazuje druhú stranu mince, a ukazuje iné cesty, ako sa to dá. Rozširuje obzory a otvára hranice. Znovu Vám zavedie do uvažovania kreativitu v riešeniach vecí.

kniha ReštartDruhá vec, ktorá sa mi veľmi ráta, je jej komplexnosť. Dotýka sa mnohých stránok podnikania – od naberania zamestnancov až po to, ako sa vyrovnať s chybami. Taktiež sa dotýka rôzne veľkých biznisov – od začiatkov v garáži až po vzťahy so zamestnancami a firemnej kultúre – teda pre väčšie až veľké biznisy. Všade privádza čerstvosť v uvažovaní a ukazuje niektoré veľké zaužívané nezmysly.

Snažil som sa na tejto knihe nájsť aj nejaké negatíva (je to recenzia a treba byť objektívny), ale žiadne som nenašiel. Asi to bude tým, že je to jednoducho iný pohľad na podnikanie. A tak ako v iných veciach (v práci, doma), nemôžeme povedať, že tento pohľad na vec je správny a tento nesprávny. Len je proste iný.

Takže záverom: Reštart je kniha pre ľudí, ktorí si radi rozširujú obzory a majú niečo spoločné s podnikaním (či už začínajú, plánujú začať alebo už v ňom roky sú). Pre tých, ktorí veria, že sa to dá aj inak, a chcú to vyskúšať, ale aj pre tých, ktorí len hľadajú trochu inšpirácie. Osobne by som ju dal ako povinné čítanie pre každého podnikateľa, aby uvidel viac možností, ako vytvoriť to, čo chce.

  • Originálny názov: Rework. Change the Way You Work Forever.
  • Autori: Jason Fried & David Heinemeier Hansson, zakladatelia firmy 37signals.
Knihu Reštart v češtine si môžete zakúpiť v kníhkupectve Upbook.sk.